Mikroskładniki i makroskładniki
Składniki odżywcze w pożywieniu
W tym artykule poznasz właściwości zdrowotne różnych składników odżywczych i dowiesz się, gdzie je znaleźć.Spis treści:
Prawidłowe odżywianie - zasady
Białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik
Witaminy
Sole mineralne
Darmowe pliki do pobrania
Prawidłowe odżywianie się jest konieczne dla zachowania zdrowia i ładnej sylwetki.
Zła dieta to druga po stresie najczęstsza przyczyna chorób. To także główny powód nadwagi i otyłości.
Dzięki prawidłowej diecie można przedłużyć sobie życie i młodość. Zdecydowanie poprawia się również zdrowie.
Prawidłowe odżywianie - zasady
![Zdrowe odżywianie się prawidlowe Odżywianie](images2/prawidlowe-Odżywianie.jpg)
Jeśli interesujesz się dietetyką i zdrowym odżywianiem się, mogą Cię zainteresować następujące kursy:
Leczenie jedzeniem
Odżywianie człowieka
Zapraszamy.
Białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik
![Warzywa, owoce i błonnik są niezbędne dla zdrowia Owoce, blonnik, warzywa](images2/blonnik.jpg)
Węglowodany. To źródło energii dla układu nerwowego. Około 20 procent węglowodanów, które spożywamy, pochłania mózg. Wszelkie diety charakteryzujące się niskim poziomem węglowodanów szkodzą temu organowi, a przez to całemu organizmowi. Węglowodany pomagają też utrzymać stałą temperaturę. Znajdziesz je w kaszach pieczywie, makaronach, owocach, miodzie, cukrze czy mące.
Tłuszcze. To również cenne źródło energii. Tłuszcze utrzymują narządy wewnętrzne w stałym położeniu i wchodzą w skład komórek. Największe znaczenie mają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które są w olejach, oliwie i rybach morskich. W tłuszczach rozpuszczają się witaminy: A, D, E, K. Tłuszcze spożywane w niewielkich ilościach są więc niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Błonnik pokarmowy. Daje uczucie sytości, dzięki czemu pomocny jest przy odchudzaniu. Wspomaga cały układ pokarmowy, a zwłaszcza jelita, przeciwdziałając zaparciom. Jest w warzywach, otrębach, płatkach owsianych, kaszach i pieczywie razowym. Do góry
Witaminy
![W owocach znajdziesz wiele cennych witamin Owoce, witaminy](images2/owoce.jpg)
Witamina B1 (tiamina). To związek niezbędny dla prawidłowej przemiany cukrów i oddychania komórkowego. Ponadto wpływa na pracę serca, układu nerwowego i mięśni. B1 jest w ziarnach zbóż, drożdżach, kaszach, grochu, fasoli, mleku, owocach, rybach, warzywach i otrębach.
Witamina B2 (ryboflawina). Jest konieczna dla zapewnienia prawidłowego wzrostu, odpowiedniej ostrości widzenia, właściwej przemiany makroskładników i zdrowia skóry. Znajduje się w mleku i jego przetworach oraz zielonych warzywach i produktach z pełnego ziarna.
Witamina B5 (kwas pantotenowy). Potrzebna jest dla prawidłowej gospodarki hormonalnej organizmu. Bierze też udział w budowaniu nowych komórek, w przemianach tłuszczów i węglowodanów. Znajduje się w drożdżach, mięsie, zielonych warzywach, grochu, fasoli, pełnym ziarnie zbóż i rybach.
Witamina B6 (pirydoksyna). Bierze udział w przemianie białek i wzmacnia odporność. Dzięki niej łatwiej wchłaniany jest dobroczynny magnez. Można ją znaleźć w drożdżach, otrębach, kiełkach, mleku, orzechach, produktach z pełnego ziarna, warzywach, owocach i jajkach.
Witamina B12 (cyjankobolamina). Bierze udział w przemianie białek, węglowodanów, tłuszczów. Dobrze wpływa na wzrost oraz na funkcje mózgu - polepsza pamięć, koncentrację, uspokaja. Znajduje się w jajkach, mleku i rybach morskich.
Witamina B15 i witamina F. Biorą udział w przemianie tłuszczów. Są w produktach z pełnego ziarna, sezamie, pestkach dyni.
Witamina C (kwas askorbinowy). Wzmacnia odporność i naczynia krwionośne. Dzięki niej lepiej wchłaniamy żelazo. Jest w wielu enzymach wchodzących w skład organizmu. Witamina C jest przeciwutleniaczem. Zawierają ją owoce i warzywa.
Witamina D (kalcyferol). Ważna dla kości i zębów. Znajduje się w mleku, żółtkach jaj, tranie. Jest ona także syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słońca.
Witamina E (tokoferol). Hamuje proces starzenia się organizmu, pozytywnie wpływa na układ rozrodczy i skórę. Jest przeciwutleniaczem, czyli niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników na komórki. Znajdziesz ją w olejach, kiełkach i ziarnach zbóż, jajkach, warzywach, orzechach.
Witamina H (biotyna). Łagodzi stany zapalne, bóle mięśni, zmniejsza łysienie i siwienie włosów. Dobrze wpływa na wzrost i bierze udział w przemianach białek i tłuszczów. Jest w drożdżach, orzechach, mięsie i brązowym ryżu.
Witamina K (menadion). Dzięki tej witaminie krew prawidłowo krzepnie, jeśli się zranisz. Menadion dostępny jest w zielonych warzywach, żółtkach jaj, oleju i tranie.
Witamina M (folacyna, kwas foliowy). Jest niezbędna dla kobiet w ciąży. Wpływa dobroczynnie na prawidłowy wzrost oraz dobry wygląd skóry. Jej niedobór w czasie ciąży może doprowadzić do ciężkich wad rozwojowych płodu. Kwas foliowy znajdziesz w fasoli, drożdżach, morelach, żółtkach jaj, warzywach liściastych, marchwi, dyni.
Witamina P (rutyna). Jest to jeden z bioflawonoidów, synergent witaminy C. To także przeciwutleniacz - neutralizuje wolne rodniki i inne szkodliwe substancje. Uszczelnia naczynia krwionośne, chroniąc je przed pękaniem. Znajduje się w owocach, białej skórce cytrusów.
Witamina PP (niacyna). Potrzebna jest do oddychania komórkowego i właściwej przemiany węglowodanów. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest w produktach zbożowych, mleku, jajkach. Do góry
Sole mineralne
![Dieta i odchudzanie powinny być zdrowe i bezpieczne Jablko, dieta](gify/winogrono.gif)
Cynk. Cynk zwiększa odporność organizmu. To składnik wielu enzymów. Potrzebny jest do przemian białek, cukrów i wytwarzania insuliny. Dzięki niemu rany szybciej się goją, wzrost przebiega prawidłowo, a mózg działa właściwie. Cynk znajduje się w kiełkach, drożdżach, jajkach, kaszach, razowym pieczywie, rybach, owocach, warzywach i mleku.
Fluor. Wzmacnia kości i zęby. Jest w herbacie, kalafiorach i rybach morskich.
Fosfor. To związek ważny dla układu nerwowego, nerek, serca. Odnawia komórki, buduje kości i zęby. Występuje powszechnie w produktach spożywczych.
Jod. Jod jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, gdyż wchodzi w skład jej hormonów. Ponadto bierze udział w procesach wzrostu i zwiększa energię. Jest potrzebny dla zdrowia mózgu i skóry. Jod znajdziesz w rybach morskich, kapuście, jajkach i cytrynach.
Magnez. Zapobiega kamicy nerkowej i żółciowej. Dzięki niemu kości i zęby są zdrowe. Jest istotny dla układu nerwowego. Bierze udział w przemianach cukrów, witaminy C, fosforu, potasu, sodu. Korzystnie wpływa na serce. Znajdziesz go w kaszach, grochu, fasoli, orzechach, razowym pieczywie, bananach, warzywach liściastych, rybach.
Mangan. To pierwiastek potrzebny dla prawidłowego przebiegu procesu wzrostu, utrzymania mocnych kości oraz dla zdrowia układu rozrodczego i nerwowego. Poprawia pamięć i uspokaja. Znajduje się w pomidorach, orzechach, zielonych warzywach, produktach z pełnego ziarna oraz w śliwkach.
Miedź. To składnik krwi, kości, mięśni, enzymów. Jest w drożdżach, mięsie, produktach z pełnego ziarna, fasoli, grochu, jabłkach, cytrynach.
Selen. To przeciwutleniacz. Opóźnia proces starzenia się i zwiększa odporność. Zapobiega łuszczeniu się skóry oraz niektórym nowotworom. Jest też jednym ze składników czerwonych krwinek. Znajdziesz go w kiełkach, otrębach, rybach, cebuli, pomidorach i innych warzywach.
Siarka. To składnik wielu witamin, aminokwasów (części składowych białek), enzymów i hormonów. Potrzebuje go mózg, włosy, skóra i paznokcie. Pomaga przy chorobach wywołanych infekcjami. Jest w cebuli, czosnku, kapuście, rybach, jajkach.
Sód i potas. Te substancje są niezbędne do prawidłowej pracy serca i właściwego ciśnienia osmotycznego. Zawierają je banany, sól, pomidory, cytrusy, zielone warzywa i mięso.
Wapń. Składnik ten występuje w całym ustroju. Jest on istotny dla prawidłowego przebiegu procesu wzrostu. Ponadto potrzebuje go serce, mięśnie i układ nerwowy. Dzięki wapniowi krew właściwie krzepnie. Poza tym wapń działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie i zwiększa odporność organizmu. Współdziała także z magnezem, fosforem i żelazem. Znajdziesz go w mleku i jego przetworach, słoneczniku oraz brokułach.
Żelazo. Jest konieczne dla krwi i mięśni. Zwiększa odporność, dodaje energii. Znajduje się w wielu enzymach ustrojowych i bierze udział w transporcie tlenu we krwi. Związek ten znajdziesz w sałacie, mięsie, otrębach, orzechach, żółtkach jaj i fasoli.
Do góry
DARMOWE PLIKI DO POBRANIA
Poniższe pliki możesz bezpłatnie pobrać, drukować oraz rozpowszechniać pod tymi warunkami:1. Nie możesz zmieniać ich formy (take, jakie pobrałeś, tylko takie możesz udostępniać),
2. Nie możesz kopiować ich treści do swoich publikacji (w tym internetowych, jak blogi czy strony internetowe - chyba, że podasz ich źródło),
3. Nie możesz podpisywać się jako ich autor.
Aby pobrać plik, musisz kliknąć w wybrany link. Plik otworzy Ci się podobnie, jak strona internetowa i będziesz mógł go przeczytać i pobrać (aby pobrać trzeba kliknąć strzałkę prowadzącą w dół, która pojawi się na pliku).
Miłego korzystania!
ANTYOKSYDANTY
BADANIA NAUKOWE NAD ŻYWIENIEM CZŁOWIEKA
BIAŁKA
BRAK RÓWNOWAGI W DIECIE I CHOROBY POWIĄZANE ZE SPOSOBEM ODŻYWIANIA
LIPIDY
METABOLIZM BIAŁEK
METABOLIZM LIPIDÓW
METABOLIZM
METABOLIZM WĘGLOWODANÓW
SELEN
WĘGLOWODANY
WITAMINA C
WITAMINA E
WPROWADZENIE DO ODŻYWIANIA CZŁOWIEKA
WPROWADZENIE DO WITAMIN I MINERAŁÓW
Do góry
2022.01.27
Obserwuj nasze konta: