Mikroskładniki i makroskładniki
Składniki odżywcze w pożywieniu
W tym artykule poznasz właściwości zdrowotne różnych składników odżywczych i dowiesz się, gdzie je znaleźć.Spis treści:
Prawidłowe odżywianie - zasady
Białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik
Witaminy
Sole mineralne
Darmowe pliki do pobrania
Prawidłowe odżywianie się jest konieczne dla zachowania zdrowia i ładnej sylwetki.
Zła dieta to druga po stresie najczęstsza przyczyna chorób. To także główny powód nadwagi i otyłości.
Dzięki prawidłowej diecie można przedłużyć sobie życie i młodość. Zdecydowanie poprawia się również zdrowie.
Prawidłowe odżywianie - zasady
Jeśli interesujesz się dietetyką i zdrowym odżywianiem się, mogą Cię zainteresować następujące kursy:
Leczenie jedzeniem
Odżywianie człowieka
Zapraszamy.
Białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik
Białka. Są składnikami wielu płynów ustrojowych. Pełnią rolę budulcową. Bez nich nie jest możliwy przyrost mięśni, ani regeneracja organizmu. Dzięki nim pełniejsze jest wchłanianie witamin i soli mineralnych. Zwiększają one też odporność organizmu. Są w mięsie, rybach, roślinach strączkowych, mleku i jego przetworach, kaszach.Węglowodany. To źródło energii dla układu nerwowego. Około 20 procent węglowodanów, które spożywamy, pochłania mózg. Wszelkie diety charakteryzujące się niskim poziomem węglowodanów szkodzą temu organowi, a przez to całemu organizmowi. Węglowodany pomagają też utrzymać stałą temperaturę. Znajdziesz je w kaszach pieczywie, makaronach, owocach, miodzie, cukrze czy mące.
Tłuszcze. To również cenne źródło energii. Tłuszcze utrzymują narządy wewnętrzne w stałym położeniu i wchodzą w skład komórek. Największe znaczenie mają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które są w olejach, oliwie i rybach morskich. W tłuszczach rozpuszczają się witaminy: A, D, E, K. Tłuszcze spożywane w niewielkich ilościach są więc niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Błonnik pokarmowy. Daje uczucie sytości, dzięki czemu pomocny jest przy odchudzaniu. Wspomaga cały układ pokarmowy, a zwłaszcza jelita, przeciwdziałając zaparciom. Jest w warzywach, otrębach, płatkach owsianych, kaszach i pieczywie razowym. Do góry
Witaminy
Witamina A (retinol, betakaroten, prowitamina A). Niezbędna do przemian białkowych i tłuszczowych, do właściwego widzenia i prawidłowego wzrostu oraz utrzymania skóry w dobrej kondycji. Ponadto witamina ta zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega niektórym nowotworom. Jest ona w tranie, żółtkach jaj, mleku, serze. W postaci prowitaminy natomiast występuje w jarzynach zabarwionych na pomarańczowo i czerwono: w marchwi, papryce, dyni. Znajdziesz ją także w warzywach liściastych: w sałacie, szpinaku, jarmużu, koperku. Witaminę A wchłaniamy pełniej, jeśli zjemy produkt zawierający tłuszcz.Witamina B1 (tiamina). To związek niezbędny dla prawidłowej przemiany cukrów i oddychania komórkowego. Ponadto wpływa na pracę serca, układu nerwowego i mięśni. B1 jest w ziarnach zbóż, drożdżach, kaszach, grochu, fasoli, mleku, owocach, rybach, warzywach i otrębach.
Witamina B2 (ryboflawina). Jest konieczna dla zapewnienia prawidłowego wzrostu, odpowiedniej ostrości widzenia, właściwej przemiany makroskładników i zdrowia skóry. Znajduje się w mleku i jego przetworach oraz zielonych warzywach i produktach z pełnego ziarna.
Witamina B5 (kwas pantotenowy). Potrzebna jest dla prawidłowej gospodarki hormonalnej organizmu. Bierze też udział w budowaniu nowych komórek, w przemianach tłuszczów i węglowodanów. Znajduje się w drożdżach, mięsie, zielonych warzywach, grochu, fasoli, pełnym ziarnie zbóż i rybach.
Witamina B6 (pirydoksyna). Bierze udział w przemianie białek i wzmacnia odporność. Dzięki niej łatwiej wchłaniany jest dobroczynny magnez. Można ją znaleźć w drożdżach, otrębach, kiełkach, mleku, orzechach, produktach z pełnego ziarna, warzywach, owocach i jajkach.
Witamina B12 (cyjankobolamina). Bierze udział w przemianie białek, węglowodanów, tłuszczów. Dobrze wpływa na wzrost oraz na funkcje mózgu - polepsza pamięć, koncentrację, uspokaja. Znajduje się w jajkach, mleku i rybach morskich.
Witamina B15 i witamina F. Biorą udział w przemianie tłuszczów. Są w produktach z pełnego ziarna, sezamie, pestkach dyni.
Witamina C (kwas askorbinowy). Wzmacnia odporność i naczynia krwionośne. Dzięki niej lepiej wchłaniamy żelazo. Jest w wielu enzymach wchodzących w skład organizmu. Witamina C jest przeciwutleniaczem. Zawierają ją owoce i warzywa.
Witamina D (kalcyferol). Ważna dla kości i zębów. Znajduje się w mleku, żółtkach jaj, tranie. Jest ona także syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słońca.
Witamina E (tokoferol). Hamuje proces starzenia się organizmu, pozytywnie wpływa na układ rozrodczy i skórę. Jest przeciwutleniaczem, czyli niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników na komórki. Znajdziesz ją w olejach, kiełkach i ziarnach zbóż, jajkach, warzywach, orzechach.
Witamina H (biotyna). Łagodzi stany zapalne, bóle mięśni, zmniejsza łysienie i siwienie włosów. Dobrze wpływa na wzrost i bierze udział w przemianach białek i tłuszczów. Jest w drożdżach, orzechach, mięsie i brązowym ryżu.
Witamina K (menadion). Dzięki tej witaminie krew prawidłowo krzepnie, jeśli się zranisz. Menadion dostępny jest w zielonych warzywach, żółtkach jaj, oleju i tranie.
Witamina M (folacyna, kwas foliowy). Jest niezbędna dla kobiet w ciąży. Wpływa dobroczynnie na prawidłowy wzrost oraz dobry wygląd skóry. Jej niedobór w czasie ciąży może doprowadzić do ciężkich wad rozwojowych płodu. Kwas foliowy znajdziesz w fasoli, drożdżach, morelach, żółtkach jaj, warzywach liściastych, marchwi, dyni.
Witamina P (rutyna). Jest to jeden z bioflawonoidów, synergent witaminy C. To także przeciwutleniacz - neutralizuje wolne rodniki i inne szkodliwe substancje. Uszczelnia naczynia krwionośne, chroniąc je przed pękaniem. Znajduje się w owocach, białej skórce cytrusów.
Witamina PP (niacyna). Potrzebna jest do oddychania komórkowego i właściwej przemiany węglowodanów. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest w produktach zbożowych, mleku, jajkach. Do góry
Sole mineralne
Chrom. Pomaga zwalczyć apetyt na słodycze dzięki wpływowi na przemiany glukozy oraz na działanie insuliny w organizmie. Jest w drożdżach, kiełkach pszenicy i olejach.Cynk. Cynk zwiększa odporność organizmu. To składnik wielu enzymów. Potrzebny jest do przemian białek, cukrów i wytwarzania insuliny. Dzięki niemu rany szybciej się goją, wzrost przebiega prawidłowo, a mózg działa właściwie. Cynk znajduje się w kiełkach, drożdżach, jajkach, kaszach, razowym pieczywie, rybach, owocach, warzywach i mleku.
Fluor. Wzmacnia kości i zęby. Jest w herbacie, kalafiorach i rybach morskich.
Fosfor. To związek ważny dla układu nerwowego, nerek, serca. Odnawia komórki, buduje kości i zęby. Występuje powszechnie w produktach spożywczych.
Jod. Jod jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, gdyż wchodzi w skład jej hormonów. Ponadto bierze udział w procesach wzrostu i zwiększa energię. Jest potrzebny dla zdrowia mózgu i skóry. Jod znajdziesz w rybach morskich, kapuście, jajkach i cytrynach.
Magnez. Zapobiega kamicy nerkowej i żółciowej. Dzięki niemu kości i zęby są zdrowe. Jest istotny dla układu nerwowego. Bierze udział w przemianach cukrów, witaminy C, fosforu, potasu, sodu. Korzystnie wpływa na serce. Znajdziesz go w kaszach, grochu, fasoli, orzechach, razowym pieczywie, bananach, warzywach liściastych, rybach.
Mangan. To pierwiastek potrzebny dla prawidłowego przebiegu procesu wzrostu, utrzymania mocnych kości oraz dla zdrowia układu rozrodczego i nerwowego. Poprawia pamięć i uspokaja. Znajduje się w pomidorach, orzechach, zielonych warzywach, produktach z pełnego ziarna oraz w śliwkach.
Miedź. To składnik krwi, kości, mięśni, enzymów. Jest w drożdżach, mięsie, produktach z pełnego ziarna, fasoli, grochu, jabłkach, cytrynach.
Selen. To przeciwutleniacz. Opóźnia proces starzenia się i zwiększa odporność. Zapobiega łuszczeniu się skóry oraz niektórym nowotworom. Jest też jednym ze składników czerwonych krwinek. Znajdziesz go w kiełkach, otrębach, rybach, cebuli, pomidorach i innych warzywach.
Siarka. To składnik wielu witamin, aminokwasów (części składowych białek), enzymów i hormonów. Potrzebuje go mózg, włosy, skóra i paznokcie. Pomaga przy chorobach wywołanych infekcjami. Jest w cebuli, czosnku, kapuście, rybach, jajkach.
Sód i potas. Te substancje są niezbędne do prawidłowej pracy serca i właściwego ciśnienia osmotycznego. Zawierają je banany, sól, pomidory, cytrusy, zielone warzywa i mięso.
Wapń. Składnik ten występuje w całym ustroju. Jest on istotny dla prawidłowego przebiegu procesu wzrostu. Ponadto potrzebuje go serce, mięśnie i układ nerwowy. Dzięki wapniowi krew właściwie krzepnie. Poza tym wapń działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie i zwiększa odporność organizmu. Współdziała także z magnezem, fosforem i żelazem. Znajdziesz go w mleku i jego przetworach, słoneczniku oraz brokułach.
Żelazo. Jest konieczne dla krwi i mięśni. Zwiększa odporność, dodaje energii. Znajduje się w wielu enzymach ustrojowych i bierze udział w transporcie tlenu we krwi. Związek ten znajdziesz w sałacie, mięsie, otrębach, orzechach, żółtkach jaj i fasoli.
Do góry
DARMOWE PLIKI DO POBRANIA
Poniższe pliki możesz bezpłatnie pobrać, drukować oraz rozpowszechniać pod tymi warunkami:1. Nie możesz zmieniać ich formy (take, jakie pobrałeś, tylko takie możesz udostępniać),
2. Nie możesz kopiować ich treści do swoich publikacji (w tym internetowych, jak blogi czy strony internetowe - chyba, że podasz ich źródło),
3. Nie możesz podpisywać się jako ich autor.
Aby pobrać plik, musisz kliknąć w wybrany link. Plik otworzy Ci się podobnie, jak strona internetowa i będziesz mógł go przeczytać i pobrać (aby pobrać trzeba kliknąć strzałkę prowadzącą w dół, która pojawi się na pliku).
Miłego korzystania!
ANTYOKSYDANTY
BADANIA NAUKOWE NAD ŻYWIENIEM CZŁOWIEKA
BIAŁKA
BRAK RÓWNOWAGI W DIECIE I CHOROBY POWIĄZANE ZE SPOSOBEM ODŻYWIANIA
LIPIDY
METABOLIZM BIAŁEK
METABOLIZM LIPIDÓW
METABOLIZM
METABOLIZM WĘGLOWODANÓW
SELEN
WĘGLOWODANY
WITAMINA C
WITAMINA E
WPROWADZENIE DO ODŻYWIANIA CZŁOWIEKA
WPROWADZENIE DO WITAMIN I MINERAŁÓW
Do góry
2022.01.27
Obserwuj nasze konta: